Här är krisrecepten från höstmarknaden

Under höstmarknaden i Ulricehamn den 5 oktober fanns kommunen på plats och pratade om krisförberedelser och bjöd på smakprov från kökens krismeny. Många besökare gillade maten och efterfrågade recepten på de två rätter som gick att provsmaka; tomatsoppa och kikärtscurry.

Krämig tomatsoppa – 4 portioner

Ingredienser:

  • 60 g pasta
  • 1 dl vatten (till att koka pastan)
  • 1 tsk rapsolja (ca 4 ml)
  • 1 medelstor gul lök (ca 66 g, hackad)
  • 1 liten vitlöksklyfta (ca 4 g, finhackad)
  • 600 g krossade tomater
  • 1,33 dl vispgrädde (ca 136 g)
  • 3 dl vatten
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning (ca 5,3 g)
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Chilipulver efter smak
  • Basilika (fryst eller färsk)

Tillagning:

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Bryn lök och vitlök lätt i olja.
  3. Tillsätt övriga ingredienser utom pastan och låt koka ihop.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Vid behov, red av soppan för en tjockare konsistens eller späd med vatten för en tunnare soppa.
  6. Tillsätt pastan innan servering.

 

Kikärtscurry med kokosgrädde – 4 portioner

Ingredienser:

  • 2 gula lökar (ca 200 g)
  • 1 röd paprika (ca 100 g)
  • 1 msk rapsolja (ca 4 g)
  • 4 vitlöksklyftor, pressade (ca 20 g)
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 dl kokosgrädde (100 g)
  • 1 burk kikärtor, avrunna (400 g)
  • 1 dl fryst bladspenat (ca 60 g)
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk koriander, malen
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 lagerblad
  • Cayennepeppar efter smak
  • Fänkålsfrö efter smak

Tillagning:

  1. Förbered grönsakerna genom att hacka lök och paprika.
  2. Stek löken och paprikan i oljan på medelhög värme i en gryta tills löken är mjuk.
  3. Rör ner pressad vitlök och kryddorna (chilipulver, koriander, spiskummin, gurkmeja, lagerblad) i grytan. Låt fräsa i ca 1 minut.
  4. Häll i krossade tomater, kokosgrädde, salt och peppar. Sänk värmen och låt småputtra i 10 minuter så att smakerna sätter sig.
  5. Häll i kikärtor och spenat och låt allt koka ihop i ytterligare 3 minuter.
  6. Smaka av. Justera kryddningen efter smak och servera varmt, gärna med ris eller naanbröd.

Publicerat av Rebecca Berndes den 9 oktober 2024, senast ändrad den 9 oktober 2024